Pidättely voi alkaa lapsella missä iässä tahansa, yleisimmin 2 – 4-vuotiailla, mutta voi alkaa myös kouluiässä, joskus jopa vauvana. Pidättely ei ole huomion hakuisuutta eikä myöskään tottelemattomuutta. Lapset pidättelevät, koska kakkaaminen on sattunut ja sen kipujäljen poistuminen kestää pitkään huolimatta siitä, vaikka hoito olisi aloitettu ja kakka näyttäisi aikuisen silmin pehmeältä. Tällöin aikuinen helposti ajattelee, ettei noin pehmeän kakan kakkaaminen voi sattua. Mutta kipujäljen poistuminen kestää joskus hyvinkin pitkään.

Syitä pidättelyyn

Kakan pidättely on voinut saada alkunsa melkein mistä tahansa, minkä lapsi on kokenut pelottavaksi, kipeää tekeväksi tai jollain tapaa ahdistavaksi. Sen on voinut aiheuttaa vaikkapa pelästyminen kakatessa, jonka on voinut aiheuttaa kova ääni, oman vessarauhan häiriintyminen, aikuisen kommentti kakan hajusta, jopa aikuisen ilme tms. Asia, joka meistä ei millään tavalla ole merkittävä, mutta lapselle tärkeä. Pidättelyyn voi altistaa myös liian varhainen vessaharjoittelu, päiväkodin/koulun aloittaminen.

Mihin pidättely voi johtaa

Mitä kauemmin kakkaa pidätellään, sitä enemmän siitä imeytyy vettä elimistöön ja sitä suuremmaksi, kovemmaksi ja kuivemmaksi kakka muuttuu ja sitä tuskallisempaa kakkaaminen on. Jos olette katsoneet www.eric.org.uk/videos videon The Poo In You ymmärrätte, mitä suolen loppuosassa tapahtuu, kun ”kakka-autot” tekevätkin siitä ”tunnelista” parkkihallin ( kerron aina lapselle, kun katsomme kakkaradan kuvaa, että tunneliinhan ei saa pysäköidä ) saaden tällä tavalla suolen laajenemaan sitä enemmän, mitä kauemmin tilanne kestää. Joillakin lapsilla tästä on seurauksena ns. tuhrimista eli ”kiireiset motskarit kaahavat kakka-autojen ohi unohtaen jarrutuksen”. ”Tuhrukakka” on yleensä pehmeää, vetistä ikäänkuin ripulia. Kakka voi olla myös kuivahkoa, ryynimäistäkin. Tuhrimismäärät ovat yleensä pienehköjä, haju todella vahva ja kakkajälki on vaikeasti pestävissä pöksyistä pois.

Miten kakata – asento

Jokainen vanhempi haluaa, että vaipasta päästäisiin melko nopeastikin eroon ja pissaamiset sujuvatkin yleensä melko ongelmattomasti pottaan. Mutta entäs, kun pitäisi oppia ponnistamaan kakkaa aivan eri asennossa kuin aiemmin. Mikäli lapsi vielä istutetaan pöntölle, on jo uusi pelkotekijä mukana. Miettikääpä itseänne istumaan pöntölle, joka on teille huomattavan suuri ja istutte jalat todella korkealla lattiasta. Tuntuuko asento rennolta? Miten ponnistaminen tässä asennossa onnistuu? Silloin, kun kädet ovat pöntön reunoilla, lantionpohjalihakset jännittyvät, pidikelihas hieman ”kiristyy” eikä kakkarata pääse tyhjenemään kuin osittain. Kun mietimme vaippaan kakkaamista, niin siinähän asento voi olla mitä kummallisin. Lapsi voi olla konttausasennossa, istumassa, seisomassa, pitää jalkoja ristissä jne eli kakkarata ei pääse tyhjenemään kunnolla ja kakkaruuhkaa syntyy ja kakkaaminen on aina haasteellisempaa.

Milloin pulmat alkavat

Pulmathan alkavat yleensä vähitellen. Lapsi kakkaa aluksi vaippaan sopivaksi katsomassaan paikassa, joka on yleensä oma huone, oven/sohvan takana, keittiön pöydän alla jne. Pääasia, että paikassa saa olla rauhassa. Kakka voi tulla näin päivittäin useitakin kertoja pieniä määriä. Potalle meno ei onnistu ja pöntölle ei toivottavasti yritetäkään. Lapsi voi olla kakkaamatta useita päiviä ellei hän saa vaippaa. Kuka antaa periksi? Voin sanoa, ettei lapsi ainakaan, koska kakkaaminen on alkanut sattua ja kakkaaminen tuntuu pelottavalta.

Mistä apu

Miten päästä tästä pulmasta? Ensinnäkin on hyvä opettaa lapsi siihen, että vessa on kakkapaikka. Aivan sama, vaikka kakka tulisikin vaippaan. Ei pyritä nopeisiin ratkaisuihin vaan edetään lapsen tahtiin. Tärkeää on toki huolehtia runsaskuituisesta ruokavaliosta ja opettaa lapsi jo hyvin varhain veden makuun. Viimeistään siinä vaiheessa, kun hän siirtyy kiinteisiin ruokiin. Jokaisen ruokailun yhteydessä on hyvä juoda vettä ja janojuomana on vesi.

Pottaharjoitusten aloittaminen

Kun kakkamiset onnistuvat vessassa vaippaan, seuraavaksi voisi aloittaa pottaharjoitukset. Kuivaharjoittelua voi tehdä aluksi niin, että vaippa on löyhästi päällä potalla istuessa. Kun se alkaa sujua, voi vaippaan tehdä reiän ja kokeilla kakkaamista näin. Mikäli vaippa ei ole käytössä (kakka tulee pöksyihin), harjoitukset tehdään ilman vaippaa. Jos pissaaminen potalla onnistuu ongelmitta, voidaan potalla istua ruokailun jälkeen hieman kauemmin ja kokeilla esim. saippuakuplien puhaltelua, langassa olevan höyhenen puhaltelua tms, koska tuolloin tulee ”vahingossa” käyttäneeksi juuri kakkaamiseen tarvittavia lihaksia. Jotkut lapset innostuvat, mikäli heitä pyydetään yrittämään ”jättipaukkua =pierua”, koska silloin voi puolivahingossa tulla pikkumäärä kakkaakin. Ja siitäpä sitten onnistumiset vähitellen alkavatkin.

Ottaisinko mukaan laksatiivin

Laksatiivi on syytä ottaa mahdollisimman nopeasti hoitoon mukaan, vaikka emme välttämättä puhukaan ”perusummetuksesta”. Oikealla, riittävän suurella annostuksella pyrimme siihen, että lapsen on mahdotonta pidätellä. Huomatessaan vähitellen, että kakka tuleekin helposti, kivuttomasti, hän alkaa luottaa itseensä ja kakkaaminen alkaa sujua toivotusti ilman pelkoa. Laksatiivin käyttöä pelätään turhaan ja herkästi siitä pyritään pääsemään mahdollisimman pian pois tai annetaan liian pientä annosta, joka ei tilanteessa auta. Laksatiivin säännöllinen, päivittäinen käyttö ilman taukoa on nopein tapa päästä pidättelystä eroon ja saada kakkaamiset onnistumaan pottaan. Sanoisin, että laksatiivia olisi hyvä käyttää kohtuu suurella annoksella ainakin puolisen vuotta (riippuu toki aina siitä, kuinka kauan ongelma on ennen hoidon aloittamista kestänyt ) ja mikäli kakka on tullut tämän ajan helposti pyyhittävänä päivittäin, voi annosta alkaa vähentämään. Vähennys maksimissaan 3-6g kerrallaan ( mikäli käytössä makrogol ) ja seurantaa vähennetyllä annoksella kolmisen kuukautta. Mikäli ei takapakkia ole tullut, seuraava vähennys. Mikäli takapakkia ilmenee, paluu edeltävään annokseen. Älä siis kiirehdi lääkkeen vähennyksen/lopettamisen kanssa, koska silloin on hyvin todennäköistä, että pulmat alkavat uudestaan. Siihen voi mennä kuukausi tai neljä, mutta hvyin todennäköistä, että pulmaa tulee.

Hyvä animaatio ummetukseen liittyen löytyy myös Yle Areenasta nimellä Ummetus

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.