Ajatellaanpa vaikkapa eskari-ikäistä lasta, jolla on todettu ummetus. Oletamme, että veden juomisen tärkeydestä on lapselle ja vanhemmille puhuttu ja ohjattu lasta juomaan joka aterialla lasillinen vettä. Maitotuotteita ei mene yli puolta litraa per päivä ja perhe käyttää täysjyvätuotteita, myös hedelmiä ja vihanneksia, vaikkakin lapsi on niiden suhteen hieman nirso. Pöntöllä istumisasentokin on ohjattu terveydenhoitajan toimesta ja jalkojen alla lähes poikkeuksetta on pikkujakkara. Uskomme, että nämä asiat toteutuvat sovitusti kotona. Ummetus jatkuu – kakka tulee kyllä suht’ pehmeänä lähes päivittäin, määrät ovat kuitenkin suuria, tuhrimista muutama kerta viikossa ja kakka on vaikea pyyhkiä. On päädytty aloittamaan Pegorion – ohjattu, että käyttävät 6g-12g hieman tilanteen mukaan. Minkä tilanteen? Tuhriminen kuitenkin jatkuu ja tilannetta seurataan. Milloin hoitosuunnitelmaa pitäisi muuttaa? Pitäisikö mukaan ottaa toinenkin laksatiivi?
_____________________________________________________________________________________________________________
Pitääkö hoito aloittaa varovasti – annosta vähitellen nostaen?
Lähes poikkeuksetta ummetuksen hoidon aloituksen suhteen ollaan liian varovaisia. Makrogoli ei ole ”lääkelääke”, jonka käyttöä tulisi pelätä/varoa, suoli ei siihen totu. Lähdetään liikkelle annoksesta 1g-1,5g -2g/kg, jota en itse pidä ”tyhjennysannostuksena”, vaan määränä, millä aloitetaan ja millä mennään niin pitkään, että kakka on tullut pehmeänä, helposti pyyhittävänä päivittäin eikä tuhrimista ole ollut vähintään puolesta vuodesta vuoteen. Useimmille riittää tuo 1g/kg/pv.
________________________________________________________________________________________________________________
Voinko muuttaa annosta kakan päivittäisen koostumuksen mukaan?
Annosta ei vaihdella päivittäin eikä kakan koostumuksen mukaan. Seuranta-aika riippuu siitä, kuinka hankala alkutilanne on ollut ja kuinka kauan pulmaa on kestänyt ennen hoidon alkua eli aika voi olla pidempikin/lyhyempikin. Vähennykset voidaan aloittaa, kun tilanne on edellä kuvatun kaltainen. Annosta vähennetään 3-6g kerrallaan riippuen käytetystä määrästä ja vähennetyllä annoksella seurataan vähintään 2-3 kuukautta. Mikäli tilanne ei ole hankaloitunut, voidaan tehdä uusi vähennys, muussa tapauksessa palataan edeltäneeseen annokseen. Nyrkkisääntö on, että ummetuksen hoito kestää 2 x niin kauan kuin ummetuskin on kestänyt edellyttäen, että hoito on aloitettu riittävän tehokkaasti. Toki laksatiiviannos on loppuaikana hyvinkin pieni, mutta se menee kuitenkin päivittäin. Aina on poikkeuksia eli pienempikin aloitusmäärä (harvemmin kuitenkaan) ja lyhyempi seuranta riittää varsinkin silloin, kun hoito aloitetaan hyvin pian pulmien ilmettyä.
Älä hätiköi
Jatkon suhteen ensimmäinen ongelma tulee hoidon alussa, jolloin kakka voi olla hyvinkin löysää, joskus lähes ripulia. Tällöin ensimmäinen ajatus on, että laksatiiviannos on liian suuri ja pikapikaa vähennetään annosta. Näin ei siis pidä tehdä vaan seurata tilannetta kaikessa rauhassa kolme neljä viikkoa, minä aikana ohivuoto yleensä loppuu ja kakan koostumus vähitellen kiinteytyy. Mikäli tuolloin edelleen on tuhrimista, täytyy hyvin vahvasti miettiä annoksen nostoa eikä suinkaan laskua. Sääntö numero 1 > älä hätiköi!
____________________________________________________________________________________________________________
Tarvitaanko toista lääkettä – Laxoberon ehkä?
Itse olen sitä mieltä, että mieluummin reilu annos yhtä lääkettä, jolloin hoidon seuraaminen/suunnittelu on selkeästi helpompaa. Tällöin tiedämme, mitä ja miten vähennämme/nostamme lääkettä.
______________________________________________________________________________________________________________
Antaisinko Microlaxin?
Jos meillä on riittävä annos makrogolia käytössä, tarvitsemme hyvin harvoin, tuskin koskaan Microlaxia. Lapsi kokee sen antamisen epämiellyttävänä, se tekee kipeää ja apu on melko huono. Jos kakkaaminen muutoinkin on tehnyt kipeää, Microlax voimistaa kakkaamiseen liittyvää pelkoa. Mikäli peräruisketta tarvitaan, kuten silloin, kun alkutilanne on todella haastava ja tuhrimista runsaasti, parempi vaihtoehto olisi Klyx 120 ml 3-5 peräkkäisenä päivänä jonkin pääruuan jälkeen. Tällöin kuitenkin samaan aikaan menee makrogoli tuolla aiemmin mainitulla annoksella.
”Tyhjennyksen”, mikäli sitä tarvitaan, voi tehdä myös makrogolin avulla ja silloin päivittäinen annosmäärä on huomattavasti suurempi kuin edellä esitetty ja annetaan noin neljän, viiden päivän ajan. Siitä tarkemman ohjeen voi kysyä aina omalta lääkäriltä tai terveydenhoitajalta.
_____________________________________________________________________________________________________________
Pitääkö tutkia?
Harvemmin. Mikäli lapsi kasvaa kauniisti omalla käyrällään, ei ole aihetta esim. kilpirauhastutkimuksiin. Mutta toki, ellei näistä hoidoista ole apua ja varsinkin, mikäli lapsella on epämääräisiä vatsakipuja, on hyvä käydä uudelleen lääkärin juttusilla. Ummetus sinällään voi aiheuttaa vatsakipuja, mutta ne poistuvat yleensä, kun lapsi saa kakattua. Aina, kun vanhempana olet huolissasi lapsesi tilanteesta, ota yhteyttä lääkäriin. Allergioita mietitään usein syyksi, mutta harvemmin ne tällaisia oireita aiheuttavat, vaikka tiedänkin, että moni teistä vanhemmista on täysin eri mieltä. Joka tapauksessa ummetus näissäkin tapauksissa pitää hoitaa eikä jäädä odottelemaan.
_____________________________________________________________________________________________________________
Tärkeä huomioda
On tärkeää ohjata lapsi joka päivä n. 20-30 minuuttia aterioiden jälkeen yrittämään rauhassa kakkaamista ilman kännykkää tms., vaikka kakkahätä ei tuntuisikaan. Mikäli vessassa on mukana paljon virikkeitä, itse pääasia pääsee unohtumaan. Huomioikaa oikea, rento asento ja ottakaa pikkujakkara käyttöön jalkojen alle halusipa lapsi sitä tai ei. Kymmenen minuuttia on ehdoton maksimi kakkayritykselle, viisi minuuttia varsin hyvä aika. Markkinoikaa pikkujakkaraa niin, että se olisi ehdottoman tärkeä myös jokaiselle aikuiselle ja käyttäkää sitä tällöin myös itse.
Osaako lapsi ponnistaa?
Joskus lapselle on haasteellista ponnistaa oikein, varsinkin kun hänen pitäisi tehdä kakka vaipan sijasta pottaan. Tällöin hänelle ponnistamisen helpottamiseksi voi ottaa esim. saippuakuplat, höyhenen tai muun puhaltelujutun avuksi, koska silloin tulee käyttäneeksi juuri niitä lihaksia, mitä kakkaamisessakin tarvitaan. Näin ehkä hieman tylsästä jutusta voi saada mukavamman hetken ja hän malttaa istua yrittämässä hieman kauemmin.
_____________________________________________________________________________________________________________
Lääkkeen annossa huomioitavaa
Päivittäisen makrogol-annoksen ollessa kohtuullisen iso, vaikkapa 30g tai enemmän, sen voi ja kannattaakin jakaa siten, mikä lapsen/perheen elämään parhaiten sopii. Mieluummin kuitenkin niin, että se menisi kahdessa erässä. Jos lapsella on haastetta käydä päiväkodissa/koulussa kakalla niin antakaa pienempi määrä aamulla ja loput päivällisen yhteydessä – ei iltapalalla. Koko määrän voi myös sekoittaa aamulla pulloon ja lapsi juo sen päivän aikana. Muistattehan, että makrogol sekoitetaan niin ohueen nesteeseen, että sen pystyy halutessaan pillillä imemään. Ulkomaisissa ohjeissa ohjeistetaan sekoittamaan se aina ensin ainakin pieneen määrään vettä ja sitten päälle voi lisätä maidon tms.
Ummetuksen hoidon pitkittyminen johtuu lähes poikkeuksetta liian pienestä laksatiiviannoksesta. Toki siitäkin, ettei annettuja ohjeita ole kotona jaksettu noudattaa. Veden osuutta ei voi liikaa korostaa eikä sitä, että olipa lapsi mitä mieltä tahansa, hänet ohjataan ruokailujen jälkeen rauhalliselle kakkayritykselle. Myös jokin tulehdustauti/juhlapyhät voivat tuoda takapakkia ummetuksen hoitoon.
Pegorion tms annetaan joka päivä. Se ei ole päänsärkylääke, joka otetaan vain tarvittaessa eikä myöskään ”parin viikon antibioottikuuri”. Älkääkä missään tapauksessa lopettako lääkettä, kun tilanne on hyvä. Kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä tarvitaan todella paljon. Älkää myöskään miettikö lapsen ikää Pegorion-annoksissa vaan tarvetta. Ei kannata myöskään verrata ystävän samanikäisen lapsen Pegorionmäärää omaan lapseensa. On kolme/nelivuotiaitakin, jotka tarvitsevat vaikkapa 30g päivässä päästäkseen kakkapelosta ja sen myötä kehittyneestä ummetuksesta.
Hyvä pitää mielessä!
1. Mikäli hoito ei toivotusti etene, tarkista, että laksatiiviannos on riittävä
vettä menee riittävästi, kuitupitoiset ateriat säännöllisesti
maitotuotteita ei mene yli 4-5dl:a
kakalle ohjaukset onnistuvat ruokailujen jälkeen pikkujakkaran kanssa
(potalla asento on yleensä aina hyvä)
Huomioikaa myös, että ennen juhlapyhiä (joulu, pääsiäinen)
kannattaa hyvin herkästi nostaa Pegorion tms. annosta,
samoin tulehdustautien aikana, jolloin nesteen tarve aina kasvaa
eikä välttämättä täyty > ummetus hankaloituu
2. Älä hätiköi lääkkeen vähentämisen kanssa
3. Ole herkästi yhteydessä hoitavaan tahoon, anna rakentavaaa palautetta tarvittaessa, mutta kerro
myös onnistumisista
4. Muista kehua/palkita lasta onnistumisista, älä moiti epäonnistumisista. Positiivisuus luo uusia onnistumisia!
5. Älä hermostu lapselle, vaikka hän ei kerro/”tunnusta” vahingon sattuneen. Hän huomaa sen kyllä, mutta useimmat lapset häpeävät sitä, kokevat sen nolona ja epäonnistumisena. Jutelkaa rauhassa siitä, miksi olisi tärkeää kertoa mahdollisimman pian kakkaa tulleen housuihin.
Katsokaa yhdessä Yle Areena Ummetus. Myös www.eric.org.uk/videos esim. The Poo In You on erinomaisen hyvä. Sivuilta löytyy hyviä kirjaehdotuksia, joita voitte yhdessä lueskella.
Kirjoitan useimmiten Pegorionista, mutta makrogol-valmisteita on runsaasti muitakin. Kannattaa tutkailla niitä ja niiden edullisuutta apteekissa.
Ilon ja onnistumisen päiviä
No Comment
You can post first response comment.