Näillä sivuilla on ummetusta käsitelty jo hyvin laajalti. Koulujen alettua ummetus/tuhriminen puhuttaa jälleen yhä enemmän vanhempia ja pistää miettimään, miten lapsi koulupäivän pärjää ja aletaanko häntä kiusata. Ja nimenomaan tuhriminenhan se haasteellisin pulma on. Ohjeita varmaan annetaan paljon ja jokaisella oma mielipiteensä asiasta on. Mielellään ajatellaan, että kyse on allergiasta, mutta äärimmäisen harvoin allergia tällaisia oireita kuitenkaan aiheuttaa eikä meillä ole juuri tutkimuksiakaan tätä puoltamassa. Joten mitään dieettejä ei ole syytä lähteä ensimmäisenä miettimään/kokeilemaan vaan panostaa arjen tapa-asioihin.
Ummetuksen hoito kysyy aina pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Hoidossa ei voi tehdä siksak-liikkeitä esim niin, että vaihdettaisiin laksatiivi-annosta kakan koostumuksen mukaan tai vähennetään annosta, kun tuhriminen mahdollisesti aluksi lisääntyy. Tällöin ei tilanteeseen ole odotettavissa parannusta.
Edelleenkin ne tärkeimmät asiat, mitkä ehdottomasti pitää olla ja pitää pitää kunnossa ovat arjen tapa-asiat. Ruuasta täytyy löytyä hyvin kuitua, niin täysjyväviljasta (6g/100g) kuin vihanneksista, hedelmistä kuin marjoistakin. Lapset tarvitsevat vihanneksia, hedelmiä, marjoja viisi omaa kourallista päivässä. Valkoiset viljatuotteet ja rasvaiset sekä makeat syötävät on hyvä unohtaa tai pitää minimissään.
Toinen tärkeä muistettava kuidun lisäksi on vesi. Ei ole ollenkaan sama, mitä lapsi juo. Maitotuotteita riittää 4-5dl/pv ja hapanmaitotuotteet ovat aina ystävällisempiä vatsalle kuin ”maitomaito”. Vesi onkin sitten kaiken a ja o. Eli joka ikisellä aterialla lapsen pitäisi juoda vettä. Eskarissa ja siitä eteenpäin noin 2 dl/ateria. Mikäli lapsi ei ole tottunut juomaan vettä, aloita ensin pienellä määrällä hyvin pienestä lasista. Ja kun se alkaa mennä ongelmitta, lisää määrää. Anna totutteluaikaa pari kolme kuukautta niin saat tavasta pysyvän.
Kakka-aika on aluksi joka aterian jälkeen. Ei tuolloin kysytä lapselta, onko sinulla kakkahätä vaan lapsi ohjataan yrittämään. Jonkin aikaa näin joutuu tekemään, kunnes löytyy lapsen oma kakkarytmi. Joka päivä on kuitenkin ehdottomasti kakkaa yritettävä viimeistään päivällisen jälkeen olipa hätä tai ei ja joka päivä kakan pitäisi myös tulla. Huomioittehan, että asento on oikea ja pikkujakkara käytössä. Kymmenen minuuttia on maksimi, mikä potalla/pöntöllä istutaan, viisi minuuttia minimi. Muistattehan, ettei pöntölle ole mikään kiire eli päiväkodissa isojen puolella pitää olla mahdollisuus käyttää myös pottaa, mikäli lapsi sitä kotonakin käyttää. Mieluummin potalla pidempään, jolloin oikea asento on taattu.
Laksatiivin tarve on ilmeinen ja pitkäaikainen. Tuhrimista esiintyy ennen laksatiivia ja useimmiten se aluksi jatkuu/hankaloituu laksatiivin käytön alettua. Tuhriminen liittyy ohivuotoon ja laksatiivihoidon alettua aluksi pyrkii pois juuri tuo ohivuotokakka, jota voi olla runsaastikin. Tuolloin tehdään hyvin usein se virhe, että vähennetään annosta eikä hoito etene ensinkään. Tuhrimista voi esiintyä kolme, neljäkin viikkoa, kunnes kakan koostumus alkaa kiinteytyä. Mikäli tuossa vaiheessa vielä on tuhrimista, annosta täytyy useimmiten nostaa. Eli makrogolin/laktuloosin käyttöä eikä annoskokoa pidä pelätä. Tutkimuksissa makrogol on todettu tehokkaammaksi, mutta valinta on toki teidän vanhempien. Eli mikäli lapsesi tuhriminen on jatkunut laksatiivista huolimatta, nosta annosta. Hyvin pienellä osalla lapsista on toiminnallista tuhrimista, johon laksatiivi ei auta, mutta noista muista em seikoista pitää huolehtia tällöinkin. Toiminnalliseen tuhrimiseen palaan joskus myöhemmin.
Edellä mainitut seikat pitää siis ehdottomasti olla kunnossa ja niistä pitää pitää kiinni. Oikotietä hoidon onnistumiseen ei ole. Päivähoitohenkilökunnan sekä opettajien kanssa on hyvä jutella asiasta. Vanhempien fb-ryhmän sivujen tiedostosta löytyy ohjeita niin opettajia kuin päiväkotiakin varten
Jos lapsen kasvu etenee kauniisti omalla käyrällään, ei nykyisin mitään tutkimuksia kiirehditä.
Monasti ajattelemme, ettei lasta haittaa, kun housut ovat kakassa, koska hän ei sitä millään tavoin näytä. Usein se liittyy kuitenkin kieltämiseen eli kun asiaa ei ole huomaavinaankaan, ei ongelmaa ole.
Myöhemmin otamme aiheeksi, mitä lapsen itsensä pitää tietää ja miten häntä voi vastuuttaa omasta hoidostaan.
Koululaiselle/eskarilaiselle kannattaa laksatiivista suurin osa ellei kokonaan antaa päivällisen yhteydessä, jottei kakkahätä välttämättä koulussa tulisikaan ja johtaisi pidättelyyn. Ja tämä aikaansaa herkästi myös kastelua.
Sanottakoon vielä makrogolista sen verran, että se toivotaan sekoitettavaksi ensin veteen. Anna sen liuota hyvin ja vasta sitten lisää tarvittaessa mehua, maitoa, kaakaota tms. Näin maitokaan ei kokkaroidu. 12g Pegorionia vaatii 2 dl nestettä, 6g puolet vähemmän. Ja nimenomaan niin ohutta nestettä, jonka voi halutessaan pillillä imeä. Sitä ei voi siis sekoittaa esim puuroon, jugurttiin tms.
riitta koppeli elokuu-19
One Response Comment
Puhutaan paljon lapsen hyvin voinnista ennen oli helpompiakin keinoja lasta hoitaa saako niitä’ käyttää edelleen itse ollaan tekemisissä paljon kun on ympärillä mm. pieni poika ja sain 5-6 vuotta kummin roolin pidetty huoli siis miyös yleis hyvin voinnista jos vatsan toiminta,ruoan sulatus liittyy toisiinsa. Mitä tarkoittaa tekninen huolen pito ymmärtäisin just että pidetään mm .ett älapsi vatsa toimii eikä esiinny panttaamissia ja jos niin lääke kehiin esim. microlax tms taik nesteet helppo ongelman ratkaisu itsestä paras kuinka usein antaa voiddaan jotain apua jotkut saatta laittaa vko esim. 1 krt. Mitä voi päätellä jos vatsas tuntuu selvä lämpö että on lämmin vatsa onko se merkki esim. että anta a pitäis laksatiivia tms. Monet käyttää varmaan microlax akuutti koska nopea vaikutus